Трос —
вірьовка. Найчастіше зустрічаються конопляні, сизальські (рослинні), нейлонові
й капронові (із штучного волокна), стальні троси. Конопляні троси робляться з
волокон коноплі, сизальські із волокон сизаля.
При
виготовленні рослинного троса нитки з'єднуються (скручуються) в каболки,
каболки — у пасма,
пасма — у трос. Ці три етапи з'єднання частин троса називають: прясти, сукати,
спускати.
При
виготовленні стального троса із дротів сплітають жмут, а з останніх спускають
трос. Для зменшення жорсткості він, звичайно, має конопляне осердя.
Товщина троса
вимірюється у міліметрах довжини окружності.
Залежно від
товщини троси називаються:
до 25 мм —
лініями;
від 25 до 100
мм — просто тросами;
від 100 до
150 мм — перлінями;
від 150 до
325 мм — кабельтовими;
понад 325 мм
— канатами.
|